Konchilik sanoati korxonalarining innovatsion jarayonlarni rivojlantirish xususiyatlari
Keywords:
konchilik sanoati, korxona, innovatsion jarayon, konlarni o‘zlashtirish, kon texnologiyasi, xom ashyo, chiqindi jinslar, sifat, miqdoriy ko‘rsatkich, raqobatbardosh, mehnat unumdorligi.Abstract
Maqolada konchilik sanoati korxonalarining innovatsion jarayonlarni rivojlantirish xususiyatlari haqida fikr
yuritilgan. Ta’kidlanishicha, tog‘-kon korxonalarida innovatsion faoliyatni boshlash va rivojlantirishning mumkin bo‘lgan
yo‘nalishlaridan biri konlarni o‘zlashtirishning barcha bosqichlarida qazib olingan maydonni to‘ldirish bilan turli xil kon
texnologiyasi variantlarini qo‘llash bilan bog‘liq bo‘lib, bu qazib olingan xom ashyo va chiqindi jinslarni qazib olingan maydonga
qaytarish bilan boj’liq foydali komponentni to‘liq olish imkonini beradi. Bu konlarni dastlabki qo‘shimcha qidirishni,
sifat va miqdoriy ko‘rsatkichlarni nazorat qilishni, ishlab chiqarish jarayoni strukturasini saqlashni, korxonaning raqobatbardoshligini
qo‘llab-quvvatlovchi va yakuniy ishlab chiqarish ko‘rsatkichlariga ta’sir ko‘rsatadigan zaxiralarni yaratishni
ta’minlaydi. Bunday texnologiya universaldir va qayta ko‘rib chiqishni talab qilmaydi va bu holda innovatsion faoliyat
asosan mehnat unumdorligini boshqarish bilan bog‘liq bo‘ladi.
