Yevropa ittifoqida kambag‘allikni baholash metodologiyasi va uning o‘zbekiston sharoitida qo‘llash imkoniyatlari - Davletova, Durdona (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2025)
Ushbu maqolada Yevropa Ittifoqida qo‘llaniladigan kambag‘allikni baholash metodologiyasi va uning O‘zbekiston sharoitida qo‘llash imkoniyatlari tahlil qilinadi. Yevropada kambag‘allik darajasi asosan AROPE (At Risk of Poverty or Social Exclusion) tizimi orqali baholanib, nisbiy kambag‘allik, moddiy yetishmovchilik va ijtimoiy inklyuziya kabi mezonlarga asoslanadi. O‘zbekistonda esa kambag‘allik darajasi asosan minimal iste’mol savatchasi va aholi daromadlari bilan baholanadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, Yevropa modelining ayrim elementlarini O‘zbekiston sharoitiga moslashtirish orqali yanada aniq va kompleks baholash tizimini joriy etish mumkin. Ushbu maqolada Yevropa modeli va O‘zbekiston modelining afzalliklari va kamchiliklari tahlil qilinib, kambag‘allikni o‘lchash va uni kamaytirish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan.